“Szomszédolás” kerékpáros túránk (08.05.) – Beszámoló

Válaszd a hazait” túrasorozatunkat évekkel ezelőtt indítottuk útjára azzal a szándékkal, hogy Debrecen környékén illetve a megyénkben található természeti és kulturális értékeinket bejárjuk. Mivel szeretünk felfedezni új utakat, kipróbálni más tájakat, kalandokat megélni, gondoltunk egy merészet és átlátogattunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

Fehérgyarmat vasútállomásról indultunk 9 fővel. Rövid eligazítás és közlekedési ismeretek megbeszélése után indultunk is északnak Kisar felé. Útközben rövid pihenőt tartottunk a Szatmár-Beregi Natúrpark kilátójánál. Bár még alig tekertünk néhány kilométert, éreztük a hőség lesz a legnagyobb kihívás ezen a napon. Nagyarnál csatlakozott hozzánk még 4 biciklis, akik már tegnap elindultak Debrecenből. Közösen meglátogattuk a Luby-kastélyt, ami esküvők illetve rendezvények lebonyolítására van berendezve. A pálmaháza pici, de növényvilága változatosan zöldellő, a rózsakertben a rózsák illata intenzív, színük csodálatos. Nekem nagyon tetszett. Itt megálltunk még a műemlék református templomnál, aminek az udvarán a ritkaságnak számító ablakos fejfát néztük meg.

Tekertünk tovább Szatmárcsekére. Kölcsei Ferenc síremlékénél már szinte mindenki járt, ezért csak érintettük, és frissítés után a Tiszakóródi bukógáthoz hamar megérkeztünk. Itt ömlik a Túr vize a Tiszába, egy úgynevezett bukógáton keresztül. A Túr vízzuhatagként ömlik alá a beton kádakba, majd köveket kerülgetve, lelassulva éri el a Tiszát. Ez a hűsítő pancsoló közkedvelt nem csak a helyiek, de a kirándulók körében is. Nekünk is jól esett a vízpermet. Ki ruhástól, ki gatyástól lubickolt a bokáig érő vízben. Innen visszafelé vitt utunk Túristvándin keresztül. A Vízimalom megtekintése után a LEK-VÁR-LAK kedves Magdikájával nosztalgiáztunk a szilva-meggy-barack-som lekvárjainak zamatos ízéről, amit én már ismerek, rendszeresen sütöm is sütibe. Sajnos biciklin kényes lekváros üvegekkel túrázni. Ez után rögtön a kiépített mesterséges partszakaszon strandoltunk újra, itt már nyakig lehet merülni a vízben. El is töltöttünk egy órát lubickolás, sörözés ürüggyel. Mivel az utolsó vonatot nem szerettük volna lekésni, csak fotó kedvéért iktattunk be megállókat. Kömörő és Penyigén keresztül Fehérgyarmatra visszaérve volt még időnk egy gyors fagyira és hideg sörre a vonat indulásáig. Sajnos a hőség a síneket is megviseli, ezért lassan közeledtünk lakhelyünk felé. Néhol oly sokat vártunk, hogy a fáradhatatlan csapat még frizbizni is leszállt a vonat melletti területre.

Hosszú volt a nap, élményekkel fűszerezve. A hőség mellett a haladást nehezítette az is, hogy minden településen van nevezetesség, a táj látnivalóban gazdag. Aktív kikapcsolódásban volt részünk, kultúrtörténeti értékeket ismertünk meg, kitartásunkat teszteltük dacolva a napsugarakkal.

Köszönet a résztvevőknek a kitartásukért.

Barna Erzsébet túravezető

Ha tetszett, kérjük kövess minket Facebook-on: